Bij zorginstelling Rijckehove is vandaag samen met cliënten en wijkbewoners de nieuwe belevingstuin geopend. Een ontmoetingsplek voor bewoners van Rijckehove en hun naasten, personeel, maatschappelijke organisaties en buurtbewoners.

Wethouder Marc Wilson is blij met de nieuwe tuin: “Met de belevingstuin komen mensen weer echt even in de natuur en worden alle zintuigen geprikkeld. Het is een plek waar mensen gewoon kunnen genieten en niets hoeven. Ook wordt de afstand tussen de verschillende leefwerelden in de wijk kleiner. Die ontmoeting kan voor verbinding zorgen en dat is belangrijk voor het welzijn van alle Capellenaren.” De wethouder kon zelf helaas niet bij de opening zijn. Raadslid Leon Anink (VVD) knipte daarom vandaag het lintje door.

Beleven, tuinieren en wandelen

Er is van alles te beleven, ruiken, voelen, horen, zien en proeven in de tuin. Er zijn planten en bloemen met zoemende insecten, een moestuin, een windgong en een duiventil. Juist hierdoor is de tuin een fijne plek voor ouderen met dementie om te verblijven. Een schommel voor mensen in een rolstoel zorgt ervoor dat zij het verleden kunnen herbeleven. Het dagelijks onderhoud doen de bewoners van Rijckehove zelf, ondersteund door enthousiaste vrijwilligers. Vanuit het recent geopende Vijvergebied tussen Capelle-West en ’s-Gravenland wordt in de toekomst een wandelroute uitgezet die de belevingstuin en het Vijvergebied verbindt.

Brug tussen bewoners en de wijk

Sommige bewoners van Rijckehove kunnen niet meer zelfstandig de buitenwereld in. Met de aanleg van de belevingstuin zijn de buitenwereld, maar ook de buren naar binnen gehaald. Want de tuin is niet alleen voor de bewoners van Rijckehove, ook bewoners uit de wijk en maatschappelijke partners zijn welkom.

Denk- en Doe Mee! Fonds

De Belevingstuin is een initiatief van De Zellingen en deelnemende organisaties aan de dementieketen Capelle- en Krimpen aan den IJssel. Het is financieel mogelijk gemaakt door het Denk en Doe mee!-Fonds van de gemeente Capelle aan den IJssel.