Capelse inwoners en organisaties kunnen financiële steun blijven aanvragen voor lokaal maatschappelijk initiatieven bij het Denk & Doe mee!-fonds. Dit heeft de Capelse gemeenteraad dinsdagavond besloten tijdens de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeenteraad. Het fonds gaat door t/m 31 december 2023. Of wanneer de subsidiepot, waar nu nog 1,5 miljoen euro inzit leeg is. Het Capelse college verkent op verzoek van de gemeenteraad of Capelle vanaf 1 januari 2024 structureel lokale maatschappelijke initiatieven kan ondersteunen vanuit het Denk & Doe mee!-fonds.

De afgelopen maanden is het Denk & Doe mee!-fonds geëvalueerd. 150 Capellenaren, die de initiatieven hadden ingediend hebben via vragenlijsten en groepsgesprekken meegedacht over het fonds. Hieruit blijkt dat door het fonds diverse waardevolle Capelse initiatieven nooit gerealiseerd zouden zijn zonder het fonds. Een belangrijke aanbeveling uit de evaluatie is de communicatie. De gemeente gaat beter communiceren met Capellenaren over de mogelijkheden voor (financiële) ondersteuning voor  maatschappelijk initiatieven voor het Denk & Doe mee-fonds.

Wethouder Ans Hartnagel maakte zich vanaf het ontstaan sterk voor het fonds: “Het Denk & Doe mee!-fonds sluit perfect aan op het Capelse streven om Capellenaren ruimte te bieden voor belangrijke maatschappelijke initiatieven voor de stad. Ik roep Capellenaren op om vooral met initiatieven te blijven komen.”

99 initiatieven

Het Denk & Doe mee!-fonds ondersteunt initiatieven van Capelse inwoners en organisaties die het woon-, werk- en/of leefklimaat van Capelle verbeteren. De ondersteuning bestaat uit geld, hulp bij het uitwerken van een plan, het aanvragen van een vergunning of het contact leggen met andere Capellenaren. Sinds de start eind 2018 heeft het fonds 99 initiatieven financieel ondersteund waarbij in totaal ongeveer 3 miljoen euro aan subsidie is verstrekt. Initiatieven die mede door een bijdrage van het fonds mogelijk zijn gemaakt, zijn onder meer de herinrichting van het vijvergebied,  stadswijngaard Sjatoo010, de Max Mobiel, de winkel van Accent Capelle in De Scholver en het project ‘Capelse culturen ontmoeten elkaar’.