Op de grens van ‘s Gravenland en Capelle-West is het nieuwe Vijvergebied in Capelle aan den IJssel feestelijk geopend. De bewoners zijn zelf met het idee gekomen om het Vijvergebied op te knappen. Het Denk en Doe Mee!-fonds van de gemeente heeft bijgesprongen. 

Het opknappen van het Vijvergebied is een gezamenlijk initiatief van het WijkOverlegPlatvorm (WOP) ‘s -Gravenland en WOP Capelle-West. Volgens de bewoners was de omgeving dringend toe aan vernieuwing en nieuwe gebruiksmogelijkheden. Daarbij stond voorop dat het gebied voor iedereen is en iedereen er ook gebruik van moet kunnen maken.

Veel te beleven

In het gebied rondom de vijver is veel te beleven voor jong en oud. Een mooie plek om te recreëren, te spelen en te ontmoeten. Wandelen over het nieuwe okergele wandelpad tussen het groen en langs het water. In de dierenweide zijn kippen, emoes, een pauw en geitjes te vinden. Er is een nieuwe speelplek, een pannakooi op het voetvolleyveld en allerlei sporttoestellen voor de sportieve bewoners. In de jongerenfaciliteit Knop-Op kunnen er activiteiten voor de buurt worden georganiseerd. En op woensdagmiddag kunnen buurtbewoners in Knop-Op terecht voor een kopje koffie, thee of glaasje fris. Bij mooi weer is het terras geopend. In het jeugdhonk is nu ook een invalidetoilet.

Wethouder Marc Wilson van Buitenruimte: ”Wat een fantastische resultaat. Het vernieuwde vijvergebied is een aanwinst voor Capelle. Door jong en oud te gebruiken. En het mooie is dat de inwoners het zelf hebben bedacht en gerealiseerd. De gemeente heeft haar steentje kunnen bijdrage via het Denk en Doe Mee!-fonds, maar hulde voor de bewoners die dit voor elkaar hebben gekregen”.

Initiatiefnemers Stichting WOP Ketensche Polder

Het plan voor het opknappen van het Vijvergebied is ontstaan nadat de gemeente het Denk en Doe Mee!-fonds heeft opengesteld voor initiatieven van bewoners in Capelle. In 2019 zijn de eerste plannen voor het Vijvergebied gemaakt en een jaar later heeft het Denk en Doe Mee!-fonds de plannen goedgekeurd. Hierna is de Stichting WOP Ketensche Polder opgericht. De stichting heeft zich de afgelopen jaren met hart en ziel ingezet voor het gebied. De bewoners zijn samen met de afdeling Stadsbeheer van de gemeente Capelle aan den IJssel en diverse aannemers aan de slag gegaan, met als einddoel een mooi stukje natuur waar alle wijkbewoners, jong en oud gebruik van kunnen maken.

Denk en Doe Mee!-fonds

De aanpak Vijvergebied is mogelijk gemaakt door het Denk en Doe Mee!-fonds dat een bedrag van 300.000 euro beschikbaar heeft gesteld. Het fonds gaat door t/m 31 december 2023. Of wanneer de subsidiepot, waar nu nog 1,5 miljoen euro inzit leeg is. Het Capelse college verkent op verzoek van de gemeenteraad of Capelle vanaf 1 januari 2024 structureel lokale maatschappelijke initiatieven kan ondersteunen vanuit het Denk & Doe mee!-fonds.